• 2021

     

    Nieuwe directeur

    Winfred Ortse wordt directeur van De Nooij Stainless en leidt het bedrijf een mooie toekomst tegemoet.

    Winfred directeur

  • 2019

    Opvolger

    Met het oog op de toekomst gaat Christiaan de Nooij op zoek naar een opvolger. Hij zoekt een goede partner die ook commercieel bedreven is. Winfred Ortse heeft in dezelfde periode z’n bedrijf verkocht en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij wil graag aan de slag bij een maakbedrijf waar veel technische kennis en kwaliteit te vinden is. Christiaan en Winfred vinden elkaar bij een businessclub en de match is snel gemaakt.

     

    2019

  • 2016

     

    Specialisatie

    De Nooij specialiseert zich in RVS met name voor de olie en gas industrie. Daarom wordt het onderdeel pompinstallaties verkocht.

    Filtercarrier

  • 2014

    100 jaar & Hofleverancier

    De Nooij bv wordt bij koninklijke beschikking hofleverancier. Dit houdt niet alleen in dat De Nooij meer dan 100 jaar een familiebedrijf is maar ook dat bestuurders en onderneming van onbesproken gedrag zijn.

    Koninklijke hofleverancier

     

    2014

  • 2008

     

    Verhuizing

    De Nooij voegt de bedrijfsonderdelen constructie en stainless samen tot één bedrijf. Ook nemen ze afscheid van het gebouw aan de Hackfortshoek. Met de verhuizing naar het huidige pand in Ede wordt de geschiedenis in Bennekom afgesloten.

    Groepsfoto De Nooij

  • 2004

    Met pensioen

    Jan de Nooij gaat met pensioen. Christiaan blijft directeur en staat vanaf dit tijdstip alleen aan het roer. In 2002 jaar staakt De Nooij de activiteiten rondom grondboringen.

    Christiaan De Nooij

     

    2004

  • 1996

     

    Winnaar ondernemersprijs Ede

    De Nooij is winnaar van de eerste ondernemersprijs van Ede.

    1996 ondernemersprijs Ede uitreiking de Nooij

    Wethouder van de Wetering reikt de eerste ondernemersprijs van Ede uit aan Jan en Christiaan de Nooij.

  • Jaren 90

    Uiteenlopende werkzaamheden

    De werkzaamheden lopen zeer uiteen. Zo maakte De Nooij voor gemeente Ede drukriolering, rioolgemalen en regelsystemen voor waterbeheersing aan.. Uiteraard uitgevoerd in RVS. Aan de andere kant worden er onderdelen gemaakt voor ultrasone luchtbevochtigers. Daarnaast blijven pompen, grondboringen en constructies nog steeds tot de werkzaamheden behoren.

    Geluidsgedempte houtbewerkingsmachine

    Ook worden er geluidgedempte houtbewerkingsmachines gemaakt.

    Openingshandeling drukriolering

    Openingshandeling van een drukrioleringsstelsel voor de gemeente Ede door wethouder van de wetering geholpen door Teus van de Craats van de afdeling pompinstallaties.

     

    Jaren 90

  • 1989

     

    75 jarig bestaan

    De Nooij bestaat 75 jaar en viert dat groots met een open dag en allerlei vermaak voor klanten en buurt en richt van de ontvangen giften stichting Pompen is Leven op die zich bezig houden met het maken van waterputten in Ghana.

    Waterput in Ghana

    Een van eerste geboorde waterputten in Ghana.

  • 1985

    Petrochemie markt

    Een balletje kan raar rollen. In Bennekom komt een man bij een winkel. Hij vraag om RVS producten. Die heeft de winkel niet en hij wordt doorverwezen naar De Nooij. De man kijkt eens rond bij De Nooij en wat hij ziet bevalt hem. Niet veel later krijgt De Nooij de eerste orders voor RVS producten voor de petrochemie markt. Hier komt opgedane kennis met het verweken van RVS plaat voor de Gemeente Ede vanuit de pompinstallaties goed van pas.

    1985 groot rond vanepakket

     

    1985

  • 1984

     

    Overname

    Christiaan en diens neef Jan worden directeur van De Nooij. Beide vaders treden terug.

    Christiaan en Jan directeur

  • 1978

    Toetreding Christiaan de Nooij

    Christiaan de Nooij, zoon van Paul, gaat aan de slag bij het familiebedrijf.

    Christiaan de Nooij aan de slag

    Lekkerkerk 1981 Christiaan met Gijs Nieuwenhuizen maken een peilbuis voor bodem- en grondwateronderzoek in opdracht van het RID (heet nu het RIVM).

     

    1978

  • 1974

     

    Bijzondere projecten

    Firma De Nooij wordt een BV. Er worden nog steeds bijzondere projecten opgeleverd. Bijvoorbeeld een koperen boortoren, grote wiegovens of plaatwerk voor de groot elektrische industrie.

    Modelboorplatform voor Marin

  • 1969

    Verhuizing

    Firma De Nooij heeft meer ruimte nodig en het bedrijf verhuist naar een pand aan de Hackfortsgoed in Bennekom en neemt daarbij gelijk afscheid van de verkeersbordenfabriek deze gaat zelfstandig verder.

    Hackfortsgoed 29 1975

     

    1969

  • 1963

     

    Volgende generatie

    De volgende generatie De Nooij komt in beeld. Jan de Nooij, zoon van Wim, gaat werken in het bedrijf. En uiteraard blijft het werk doorgaan. Bijvoorbeeld het maken van koppelstukken en voetsteunen voor houten spantconstructies. Ook de grondboringen en pompinstallaties en de verkeersborden productie blijven een vaste waarde binnen het bedrijf De Nooij.

    1963 montage koppelstuk spanten

  • 1950

    Nieuwe kans

    De broers De Nooij staan niet stil en omarmen een nieuwe kans. Samen met een klant ontwikkelen ze een dampontvettingsapparaat. Met dampen van onder andere trichloorethyleen kon men stalen producten ontvetten. Deze apparaten werden ontwikkeld en door het hele land verkocht.

    Dampontvettingsapparaat

     

    1950

  • 1948

     

    Enorme groei

    Het bedrijf De Nooij bloeit als nooit tevoren. Op sommige momenten waren er wel 50 medewerkers aan het werk. In het oog springende projecten zijn de brandwachttorens op de Hoge Veluwe en het hek van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

    Brandwachttoren

    1948 borden weg

  • 1946

    Wederopbouw

    Na de oorlog werd er direct gestart met de herbouw van de smederij. Er werd een voor die tijd zeer moderne fabriekshal gebouwd en na dik een jaar werd er weer gewerkt vanaf oude locatie waar de smederij stond.

    Wederopbouw smederij

     

    1946

  • 1945

     

    Verwoesting smederij

    De kerk waar de smederij in gevestigd is wordt verwoest door een Duitse V1 raket, een zogenaamde vliegende bom. Deze V1 was bestemd voor Antwerpen, maar belande helaas op de smederij.

    Smederij kerk verwoest

  • 1940

    Tweede Wereldoorlog

    Het noodlot slaat toe. De Tweede Wereldoorlog barst los. Er wordt zwaar gevochten in de buurt van Bennekom en Jan wordt dodelijk getroffen door een verdwaalde vliegtuigkogel. De zonen Wim en Paul moeten noodgedwongen samen de zaak voortzetten om inkomsten voor het gezin te blijven houden. Familie de Nooij deed volop mee aan het verzet tegen Nazi-Duitsland. Ze verrichten reparatiewerk voor de bezetters. Ze lasten aan houtgestookte gasturbines waarmee auto’s aangedreven werden en herstelden machineonderdelen die gebruikt werden bij de aanleg van de A12. En waren daarnaast actief in het verzet.

    Wim en Paul

     

    1940

  • 1938-1939

     

    Toetreding Wim de Nooij

    Zoon Wim de Nooij komt in de zaak. Daarnaast ziet De Nooij nieuwe kansen. Ze gaan verkeersborden maken. De innovatie zat hem in de snelheid. Als een klant begin van de ochtend de bestelling doorgaf, stond het gevraagde de volgende dag al klaar. In één dag werd er geknipt, gestanst, gespoten en gedroogd.

    Zoon Wim de Nooij

  • 1933

    Start constructiewerk

    Grondboringen en pomp installaties worden een steeds groter aandeel van de werkzaamheden. Daarnaast start Jan de Nooij ook met constructiewerk.

    Staalconstructie

    Constructiewerk

     

    1933

  • 1927

     

    Verhuizing

    In 1927 staat er een verhuizing op de planning: de smederij wordt gevestigd in een voormalig kerkgebouw. Dit kerkgebouw werd namelijk te klein voor de daar gevestigde kerkgemeenschap. Jan de Nooij ruilde de grond waar z’n smederij op stond voor de kerk. Hij ging zelf in de pastorie wonen en de kerk werd tweeledig ingezet. Aan de ene kant zat de smederij en aan de andere kant de melkfabriek van de overbuurman.

  • 1917

    Overname

    Jan de Nooij neemt smederij Schneider over. Daarnaast is hij één van de eerste ondernemers in Bennekom die een bus aanschaft. Ook komt zijn opgedane ervaring in grondboringen van pas. Jan gaat putten boren voor water.

     

    1917

  • 16 maart 1914

     

    Oprichting

    De geschiedenis van De Nooij begint al in 1914. Familie de Nooij was een bekende schildersfamilie in de omgeving van Ede. Jan de Nooij, een telg uit de omvangrijke familie, was voorbestemd om ook schilder te worden. Maar dat vond Jan niets. Hij wilde liever smid worden. Nadat hij in de leer was gegaan in de Achterhoek kwam hij door omzwervingen terecht in Zuid-Holland. Daar leerde Jan om te boren naar moerasgas. Uiteindelijk kwam Jan weer terug bij z’n wortels op de Veluwe.

    In het vroege voorjaar van 1914 start Jan de Nooij een smederij in Bennekom. De naam wordt: Grof en kachelsmederij, Gediplomeerd Hoefsmid Jan de Nooij.